Hírlevél
Kövess minket a facebook-on!

 

TOP termékek
Termékajánló
Neked mit jelent az alkotás öröme?- Szívhez szóló történetek az alkotásról
2015.11.12 10:35

Lukovszkiné Kiss Lívia írása

 

"De hát Istenem! ... Valamit valamiért!!"

 

30 éve vagyok óvónő, Gyálon a Tátika Óvodában dolgozom.. Sokszor gondoltam arra elkeseredett pillanataimban, hogy elhagyjam a pályát, de nem tudtam megtenni.

    Először is a gyermekekkel való fogalkozás öröme, szeretetük, másrészt a hivatásban rejlő kihívások, kreatív ötletek, alkotásban rejlő örömök, sikerélmények hiányoztak volna. Ezek átszövik az egész életem.

   Nem vagyok híve annak, hogy csak a kerativ üzletekben kapható "alkatrészekből" alkossunk. Régen szinte nem is volt erre lehetőségünk, hiszen örültünk, ha alapvető írószerek a rendelkezésünkre álltak. 
 
  Számomra az jelent örömet, ha környezetemben lévő dolgokból, anyagokból alkothatok valamit minimális hozzávásárlással. Gyakran nincs is annyi pénzünk az oviban, hogy sokat költsünk ilyesmire!

   Barkácsdélutánokon is azt közvetítem a gyerekek és szülők felé,  hogy a szemétnek látszó anyagokból mennyi jó dolog barkácsolható, csak nyitott szemmel kell járnunk! Jó dolog az újrahasznosítás: Papírhengerek, wc papír-gurigák, sajtosdobozok, textilmaradékok, kupakok, dugók, tojástartók... ezekből alkotni az igazi kihívás számomra!!

 

Itt épp linómetszeteimmel játszanak a gyerekek. Boldogan kísérleteznek a színekkel. 

Évzáróra kartonokból kishegedűket készítettem a lakodalmashoz, így jól érezték magukat azok a kisfiúk is, akiknek nem jutott kislány párnak. Nagyon élvezték a "zenélést" a kis zenészek!

 Öröm volt elkészíteni, bár nagyon sok munkámba került. De megérte, mert láttam a gyerekek örömét, majd a szülőkét is az ünnepélyen. Millió hasonló ovis példáról tudnék még írni!
 
  Farsangkor sosem voltam bohóc, ez túl egyszerű lenne, mindig valami kreatív, humoros jelmez készítettem.  Mindig készül kellék is a jelmezhez. Varrok, kötök, horgolok, fúrok, faragok, ha kell!
 
  Családomban is sok példakép volt előttem: nagymamám rokkán font, megfestette a gyapjút, megkötötte a kardigánokat, pulóvereket, tutyit, svábkapcát, pruszlikot, stb. Varrt is, ami csak kellett a háztartásban. Nagyapám nagy halászhálót szőtt télen, nyáron azzal halásztunk a Kaposon.
 Szüleimtől is sok alkotásra inspiráló példát láttam. 
   Férjem is kreatív ember. Sok mindent megjavít ,elkészít. Legutóbb kemencét, grillezőt, kertibútort csinált. Sok örömet okoz, ha együtt alkothatunk valamit ...legyen az apró, vagy nagy dolog.
(Persze nehezen viseli,  ha nekem adódik jobb ötletem!)
    Lányunk kiskorától kiemelkedően ügyeskezű. Mára már  rajztanár, festőművész. 
Amihez nyúl, szinte arannyá válik a keze alatt, sokféle módon alkot.
 Jelenleg Angliában él, de már ott is felfigyeltek sokoldalú tehetségére. Nagyon büszkék vagyunk rá!
 
A magánéletemben is sok örömet jelent alkotni: farsang táján sokan kérnek segítséget, ötleteket tőlem, ebben is szívesen részt veszek!
   Iskolai Boszi-szépségversenyen az egyik volt ovisom azért nyert, mert megengedte, hogy igazi magyar boszivá maszkírozzam - vesszősöprűt kapott(amire műanyag békát, kígyót erősítettem),  banyaorrot készítettem neki bibircsókkal, benne parfisból kihúzott lószőrrel, hátizsákot tettem a hátára púpnak, erre jött a fekete rojtos vállkendő... majd a fekete macska a hátára (fekete macskát az istennek se találtunk az egész oviban, ezért egy nyúlból alakítottam át... na, az már művészet volt!!!
Az orrot azóta is értékes ereklyeként őrzik egy befőttesüvegben! :) Persze, hogy győzött a sok "Tesco gazdaságos ", készen vett boszijelmezes közt, hiszen ebbe beleadtunk apait-anyait... kidolgoztuk rendesen minden részletét!  A vesszőseprű nyelének végére csináltam egy sebváltót is!
 
Nem szeretem a járt utat... inkább próbálom a saját ötletem megvalósítani, mert az az igazi öröm számomra.
 
  Sokat kötöttem, horgoltam, varrtam régebben.. mostanában turkálós ruhákat alakítottam át öteleteim alapján egyedibbé! Ez is egyfajta alkotás!
 
A lakásban is sokféle kihívás akad az alkotásra! pl.: Sötétítő függönyből elkészíteni autóüléshuzatot, mert közben redőnyünk lett...kemény feladat volt...de sajnáltam azt a jó anyagot!
 
   Munkámban, magánéletemben egyaránt sok örömet, elismerést, sikerélményt adott az alkotás! Ettől kerek, egész, derűs, izgalmas az életem! Aki alkot, az nem unatkozik... sokat gondolkodik, keresgél, nagy rendetlenséget csinál... és el is fárad olykor!! Mégis jó dolog!!
 
   A sok begyűjtött, "majdegyszerjóleszvalamire" holmi tárolása....na, az egy másik dolog.. ez bizony időnként komoly konfliktusokat okoz! De hát Istenem! ... Valamit valamiért!!
Nem tehetek róla, hogy mindenben értéket látok!! 
 
UI: Ma Márton napon zokniból libát tömtünk, formáltunk hungarocell darabkákkal a kiscsoportosokkal.
Élmény volt mindannyiónknak! Ez volt a mai örömöm, és közös örömünk!
Írd meg te is a saját történetedet, küldd be, és nyerj egy kreatív ajándékcsomagot!

RÉSZLETEK ITT

 

Tetszett a történet? Itt alul írhatsz róla véleményt, kérdezhetsz az alkotótól!

Webáruház készítés